tirsdag 16. mars 2010

Grønn karri med tofu og aubergine

Vi har laget den her et par ganger og den blir veldig god, men det kan være vanskelig å få tak i alle ingrediensene i en nederlandsk småby. Oppskriften er fra kokeboka til restauranten i Jim Thompson-huset i Bangkok.

Først trenger du litt Nahm Prik Gaeng Glow Warn (grønn karripasta), den lager du slik: Ta 5 ss. finhakket sjarlottløk, 5 ss. finhakketede hvitløksfedd, 1/2 ts. kaffirlimeskall (her har vi bare brukt lime), 2 hakkede vårløk, 4 tynne skiver galangal som du hakker opp, 1/4 ts. pepperkorn, 10 grønne og 20 røde hakkede bird's eye chili, 3 renskrapte og hakkede korianderrøtter (det har ikke vi fått tak i så vi har brukt bladene) og sist men ikke minst en terning eller ts. god grønnsaksbuljong - bland alt sammen og lag en puré - enten i en foodprocessor eller en stor morter. Voilà! Det var det. Det eneste vanskelige er å få fat i alle ingrediensene. Grønnsaksbuljongen erstatter fiskesausen og fyller samme funksjon - den gir ekstra smak og salt. Karripastaen holder opptil to uker i kjøleskap og to måneder i fryseren.

Når du har karripastaen ferdig, er det en ting til som må gjøres før man starter, nemlig å defroste en pakke tofu som har ligget i fryseren over natten og kutte denne i terninger.

Hell 375 ml. kokosmelk (egentlig skal det være 125 ml. kokosmelk og 250 ml. kokoskrem) i en wook og la det koke opp. Tilsett 2 ss. av karripastaen og rør den godt ut. Tilsett en ss. konsentrert grønnsaksbuljong og 2 ts. sukker. Tilsett tofuen, en stor eller to små auberginer hakket i småbiter og et knippe basilikumblader, og la det koke i 2-3 minutter til eller til grønnsakene er passe møre. Pynt med en lang rød chili skåret i to diagonalt og flere basilikumblader.

Jeg er ikke så veldig glad i klebrig ris, så jeg synes det er mye bedre med basmatiris til - og med pasta! Det må dere prøve. Spaghetti eller fettucini er kjempegodt med grønn karri!

Ingen kommentarer: