lørdag 18. desember 2010

Gode adresser i Chamonix


Jeg vil flytte til Chamonix! Jeg bryr meg ikke om hvaslags yrke jeg må ha og hvor mange ben jeg vil knekke og sener jeg vil ryke av! Uansett.. La oss starte med frokosten i bilen med det vi fikk revet med oss i slengen på første og beste Casino og deilig brød fra bakeren rett rundt hjørnet fra der vi bodde. Den tofugreia smakte ikke stort. Franskmenn legger liksom ikke sjela si i helsekostprodukter. Både aubergine- og tomatpastaen var aldeles nydelige, spesielt den siste!




Vårt første måltid ute i Chamonix ble inntatt hos Bistrot de Sports hvor vi velta inn til lunch og fikk til vår store begeistring øye på en hel rekke vegetarretter på menyen til priser som ikke var til å klage på. Den eneste som kunne lages vegansk, imidlertid, var penne arrabiata, som var helt greit for meg da jeg elsker penne arrabiata. Det eneste som kunne utsettes på de rikelige posjonene var at pastaen kunne ha vært ørlite mindre kokt, ellers var sausen frisk og hjemmelaget - syrligheten og søtheten fra tomatene var perfekt balasert med chili og masse frisk persille. Aldeles nydelig.


Til middag var planen å stikke på den indiske restauranten Tigre Tigre som dessverre viste seg å være stengt. Vandrene rundt i sentrum uten å ha husket å skrive ned noen navn fra denne flotte listen fra Chalet la Foret, fikk vi øye på en pastarett med tofu og grønnsaker hos Le Carlina. Da vi hadde satt oss, bestilt og pustet lettet ut for det var nokså sent og vi var heldige som fant en restaurant som fremdeles var åpen, fikk vi øye på en grill i lokalet innebygd i veggen hvor det ble tilberedt helstekt gris. Det gav jo en viss bismak og fikk oss til å føle oss ganske dumme. Vi spiste imidlertid likevel og fikk, som man kan se, en rett som hovedsakelig besto i tagliatelle, løk, gulrøtter og tofu. Pastaen inneholdt ikke egg. Det ser kjedelig ut på bildet, men retten var veltilberedt og velsmakende. Gulrøttene var veldig aromatiske, slik perfekt stekte gulrøtter gjerne er, og pastaen al dente. Man kunne kanskje ha kuttet litt ned på oljen, for det var litt i overkant fett.


(Tagliatelle med grønnsaker hos Le Carlina)

Neste dag ble det middag hos et pizzeria. Det var bra. Helt ok - slik italiensk pizza vanligvis er. Ikke på sitt beste men god. Husker ikke hva stedet het, muligens var det Valentinos, men det finnes haugevis av slike pizzeriaer i Chamonix. Vi klarte dessverre å prøve oss på det japanske tehuset Mat' cha den eneste dagen det var stengt (og vår siste dag i Chamonix). Jeg håper det vil by seg en anledning igjen.


(Japansk tehus, restaurant og gjestehus)

Dagen etter hadde jeg prestert å skade kneet i bakken og humpet rundt i frustrasjon over at Munchie, hvor vi hadde bestemt oss for å spise middag, ikke var åpent ennå. Det var imidlertid sjokoladebaren rett ved siden av, som jeg dessverre ikke husker hva heter, og der ramlet vi inn. Vi hadde vendt oss til å ha med en sojamelkkartong på innerlomma som man kunne overtale caféansatte til å bruke i cappuchinoen og nå var vi klare til å dra den opp for å overtale damene bak disken til å lage varm sjokolade. Det var imidlertid ikke nødvendig for jommen var det ikke det eneste stedet i Chamonix (jeg har vært ihvertfall) med sojamelk i hus! Det tok litt overtalelse før de var villige til å prøve ut sjokolade med vanilje og timian med sojamelk, men det gikk tilslutt. Man mente nemlig at sojamelk bare kunne brukes i en økologisk sjokoladedrikk de hadde der. Sjokoladen ble god den. Vaniljesmaken var ikke veldig ekte og timiansmaken som kom fra en essensiell olje ble litt parfymeaktig. Trolig hadde det vært en stor fordel om sojamelken hadde hatt mer smak, for eksempel om man hadde brukt Alpro.


(Husets varme sjokolademeny)


(Varm sjokolade med vanilje og timian. Husker ikke hvilken som er hvilken, men jeg tror kanskje den grønne var med timian)

Høydepunktet var Munchie, hvor vi etterhvert fikk greie på at både kjøkken og bevertning bestod i svensker. De påstod at jeg var den andre normannen de hadde møtt i Chamonix på årevis og ettersom jeg vet at massevis av normenn drar til Chamonix årlig så må det bety at de enten er mer anonyme enn meg eller at de ikke har god nok smak til å finne Munchie. Det bør dere gjøre noe med! Munchies har helt fantastisk mat. De kjører fransk-japansk-thai fusion og det ser ut til funke. Jeg hadde hvitløks- og sojasausmarinert frityrstekt tofu med en frisk og smakfull salat med en god posjon chili, ris og en nydelig kouchiang dipsaus. Nydelig kombinasjon og en eksplosjon av smak. Kjæresten bestilte risotto med bambusskudd, ristet aubergine og puy-linser, laget på en kraft av shitakesopp. Begge retten var utmerkede, men vi foretrakk begge min.


(Hos Munchie i Chamonix)


(En eksplosjon av smak. Tofu bipim bap)


(Risotto med bambuskudd, ristet aubergine og puy-linser)


(Personlig hilsen fra kjøkkenet. Ettersom jeg skrev et svar (og selsagt klarte å feilstave alt på svensk) kunne jeg ikke beholde lappen som et minne men har i det minste et bilde)

Ingen kommentarer: