onsdag 22. juli 2009

Noen gode adresser i Brugge

Restauranter i Brugge holder åpent når de føler for det, så vil du unngå å måtte gå sulten, ring og få greie på hvorvidt de holder åpent den dagen og reservér. Det er langtfra noen selvfølge at enhver restaurant har en vegetarrett på menyen. Mange har ingen, så det lønner seg å sjekke på forhånd. Belgiske restauranter legger mer vekt på estetiske enn brukervennlige websider. Du er ganske heldig om en restaurant har en webside overhodet, og kan regne deg for veeldig heldig hvis den til og med oppgir adressen til stedet. Åpningstider oppgis sjelden og menyer er det nesten bare å glemme.

Det lyktes meg aldri å finne De Bron Vegetarisch Restaurant i Katelijnestraat åpen - selv ikke i de meget begrensede oppgitte åpningstidene (som du finner på bildet nedenfor). Lykke til til den som måtte prøve seg.

Bar C virket først på meg som en typisk belgisk turistfelle (og belgiske turistfeller er av verste sort - ihvertfall i europeisk målestokk), men førsteinntrykk kan bedra. Bar C serverer den beste varme sjokoladen jeg noensinne har smakt, og er av de få (muligens det eneste) caféer i Brugge hvor du kan få alt laget med sojamelk. Bar Cs champignon på toast er min definitte yndlingslunch i Brugge. Champignonene er perfekte og overstrødd med aromatisk nykvernet pepper av beste sort - be om å få champignonene tilberedt uten fløte. Vi har dessverre blitt skuffet mang en gang vi har troppet opp foran inngangen, da Bar C enkelte ganger aldri åpner i løpet av dagen uten noen opplagt grunn. Åpningstidene var fra 11 om morgenen - og var alt som ble oppgitt. På forespørsel om åpningstiden dagen etter, heiste personalet på skuldrene og svarte at det vet de ikke og at det kommer an på. Mer spesifikk informasjon ville de ikke gi, og nå har Bar C forsvunnet. Jeg skal ikke spekulere om det hadde med de sporadiske åpningstidene å gjøre men sikkert er det at de vil bli dypt savnet! Noen bør ta opp tråden og begynne å servere varm sjokolade med kvalitet!

(champignon på toast og veeeldig god varm sjokolade på Bar C)

Maten på Ryad er det ikke noe å si på - den er kjempegod. Som veganer kunne du spise vegetarisk cous-cous, tajine eller mezze (spør om å få byttet ut mezzerettene med fetaost). Restauranten er nydelig og stemningen god - men finn for all del ikke på å ta turen på en lørdag. Lørdager er det stappfult og de opererer med en miniutgave av den vanlige menyen hvor det ikke står oppført en eneste vegetarisk rett! De tilbyr minst en vegetarisk rett på forespørsel men da må du være frempå nok til å spørre. Ryad markedsfører seg som en marokkansk-indisk (ikke mye indisk på menyen akkurat, men det fantes et par karriretter i begynnelsen) restaurant og fremhever at de bruker mange økologiske råvarer og har vegetarmat - da bør det vel ihvertfall finnes en vegetarrett på lørdagsmenyen.. Den engang så rikholdige menyen til Ryad er nå slanket ned til en håndfull retter som får plass på ett eneste A4-ark. Det finnes vegetarisk mezze som forrett (du kan be om å få den vegansk og det går kjempebra) og én vegansk hovedrett som består i en tajine med rotfrukter med cous-cous til. Den er veldig, veldig god!


(sjokomelk og cappuccino med sojamelk i retrokopper hos Koek&Zopie)

Koek&Zopie i Dweersstraat 3-A ble nettopp åpnet av en koselig Flamsk-Nederlandsk familie og er muligens Brugges eneste kaffebar. Alle melkedrikker kan fås med sojamelk uten tillegg i prisen. Koek&Zopie tilbyr te, chai, et utvalg kaffetyper og kalde drikker og kaker. Kaffe og te er fairtradet. Interiør, møbler, tapet, tømmer, kopper, skåler og lamper er second hand og smakfult sammensatt.


(kaffe og te etter et fantastisk måltid hos Pergola Kaffee)

Pergola Kaffee ved Steenhouwersdijk viste seg å ha tre vegetariske men ingen veganske måltider på menyen, det var imidlertid null problem å fikse oss opp med den nydeligste middagen vi har fått servert på lenge. Først vanket det en spesiallaget forret på huset bestående i kald cous-cous med mynte og tomatskum og asparges. Hovedretten bestod i en risotto av hvetekjerner og sesongens grønnsaker. Den var rikholdig, velkomponert og perfekt tilberedt. Til kaffen vanket det håndlagede godbiter på huset hvor ikke alt var vegansk, men får man en nydelig kandisert appelsinskive delvis overtrukket med mørsk sjokolade er det vel neppe mer hjertet kan begjære. Pergola Kaffee har fått til en hyggelig stemning selv med det overhippe (etter min smak) interiøret og betjeningen er det bare godt å si om!


(Pergola Kafee)

Vi har spist deilige fylte vinblader hos The Olive Tree. Verdt å sjekke ut om man er sulten og befinner seg midt i sentrum. Om de ikke har endret åpningstidene de oppgav sist, har de oppe fra klokken 18 til 22.30 mandag, stengt hele tirsdag og oppe til lunch fra klokken 12 til 15 og middag fra klokken 18 til 22.30 onsdag til søndag. Mao. veldig ukompliserte åpningstider til å være en belgisk restaurant..

Ingen kommentarer: