lørdag 12. desember 2009

Frøstek til jul



Dette er en variant av den klassiske veggisjulemiddagen nøttestek, men uten nøtter. Istedet er det brukt frø. Nøttestekoppskriften denne er basert på er ikke min egen, men hentet fra den flotte bloggen Veggie in Norway, hvor forfatteren igjen har hentet den fra PeTAs sider. Vi prøvde den for første gang igår og den var deilig! Vi hadde ovnsbakte poteter, søtpoteter og gulrøtter samt rødvinssaus til, men jeg kan tenke meg at den kan serveres med nesten allslags tilbehør.

Du trenger to blandinger. Jeg velger å kalle den ene frøblandingen og den andre spinatblandingen. Til frøblandingen trenger du 2 store løk og fire fedd hvitløk som er hakket og surret møre i et par spiseskjeer rapsolje, 6 dl. frø (jeg har frukt 1/5 sesamfrø, 2/5 gresskarfrø og 2/5 solsikkefrø), 1,5 dl. smuldret brød og 1 dl. soyamelk. Miks alt sammen i en foodprocessor, eller bland alt i en bolle. Frøene bør kjøres litt i en foodprocessor, men ikke til de blir mel. Smak til med salt og pepper og tilsett en buljongterning løst opp i en ss. varmt vann, litt revet muskat og 2 ss. sitronsaft (vi tilsatte nok endel mer enn to ss.). Til spinatblandingen trenger du 1,5 dl. finhakket spinat, 2 små finhakkede løk (vi surret dem i litt olje først), 2 dl. brødrasp, en halv ts. timian, en halv ts. oregano og litt salt og pepper.

Du kan enten lage steken i en form, for eksempel en brødform og velte den ut før servering, eller steke den i en leirform som du serverer den i. Dersom du velger den første løsningen, trykk alt godt sammen, velger du den andre løsningen kan den godt være litt mer smuldrete og luftig. Jo større biter frø og brød du har, desto mer smuldrete blir den. Bland begge blandinger godt, og legg halvparten av frøblandingen i formen, deretter hele spinatblandingen og oppå denne resten av frøblandingen. Bak i ovnen ved 180 grader c. i ca. 45 min. Dersom du velger å bake den i en form og hvelve den på et serveringsfat, la den avkjøles litt før du gjør dette, og skjær rundt kantene først med en kniv.

Ingen kommentarer: